Veelgestelde Vragen

Batterijopslag

Wanneer je zonnepanelen energie opwekken, gebruikt je huis enkel de elektriciteit die je op dat moment nodig hebt. Het overschot aan zonne-energie wordt op dat moment naar het elektriciteitsnet geïnjecteerd.  Op momenten dat je meer elektriciteit nodig hebt dan je produceert, neem je dan weer zogenaamde ‘grijze stroom’ van het net.

Door gebruik te maken van een thuisbatterij kan je je overschot aan opgewekte hernieuwbare energie opslaan en gebruiken op de momenten dat de zon niet voldoende schijnt. Je energieverbruik wordt geoptimaliseerd, je wordt minder afhankelijk van externe factoren zoals prijsstijgingen van elektriciteit en je maakt van je huis een groene leefomgeving.

Een doorsnee gezin zal ongeveer 30% van de groene stroom die het via haar zonnepanelen produceert, zelf verbruiken. De overige 70% wordt naar het distributienetwerk geleid en wordt later terug afgenomen, maar dan is het onmogelijk om de oorsprong van die afgenomen elektriciteit na te gaan. Zelfs wanneer je gezin een contract heeft om groene stroom aan te kopen kunnen de electronen van eender waar komen: van een kerncentrale, een gascentrale, enzovoort. Daarom noemen we dit ‘grijze’ stroom. Met een thuisbatterij sla je je overtollige hernieuwbare energie zelf op, wat resulteert in een eigenverbruik van 60 tot 80%. Een wereld van verschil.

Op de Europese markt geven de meeste producenten van thuisbatterijen tien jaar garantie. Studies tonen aan dat de uiterste levensduur van de huidige generatie batterijen twintig jaar bedraagt.

Elk gewest heeft zijn eigen specifieke regels die invloed kunnen hebben op de rentabiliteit van een thuisbatterij. Zo vervangt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vanaf 1 januari 2018 de nettofactuur met terugdraaiende teller door een facturatie op basis van een bidirectionele meter.

Je blijft prosumententarief betalen zolang je een terugdraaiende teller hebt. Als je batterij voldoende energie kan opslaan om in je eigen verbruik te voorzien, kan je overwegen om een digitale of bidirectionele meter te plaatsen. Dan kan je opteren voor het nettarief in plaats van het prosumententarief en betaal je enkel voor je werkelijke afname van het net.

Wat sommige producenten of verkopers van thuisbatterijen ook durven beweren, volledige onafhankelijkheid van het net blijft voorlopig een utopie. Van oktober tot maart ben je voor je stroom nog steeds aangewezen op het elektriciteitsnet. Maar dat betekent niet dat een thuisbatterij geen zinvolle investering is. We hebben berekend dat de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij tot 75% onafhankelijkheid kan opleveren van het elektriciteitsnet. Ter vergelijking: een zonnepaneleninstallatie zonder thuisaccu garandeert je ongeveer 30% onafhankelijkheid.

Als eigenaar van een thuisbatterij behoud je je groenestroomcertificaten.

Als je over een dubbele elektriciteitsmeter beschikt, één voor nachttarief en één voor dagtarief, kan je tijdens de daluren goedkope elektriciteit in je thuisbatterij opslaan. Deze opgeslagen elektriciteit kan je dan overdag gebruiken. Zo koop je jouw elektriciteit voortaan alleen nog maar aan voordelig nachttarief. De winst die je als gemiddeld gezin hieruit kan halen, is echter amper 100 euro per jaar: veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te kunnen compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.

Tot op heden zijn nog geen incidenten zoals brand of ontploffing door toedoen van thuisbatterijen (waterstof of accu) gerapporteerd. Op het vlak van explosiviteit zijn thuisaccu’s immers al sterk verbeterd. Daarom zal je verzekeringsmaatschappij geen bijkomende premie aanrekenen wanneer je zo’n batterij laat plaatsen. Als er zich toch een incident zou voordoen zal ja als verzekerde steeds kunnen rekenen op de tussenkomst van de verzekeringsmaatschappij.